Здравната каса налага нови изисквания към болниците. Те ще получават пари,

...
Здравната каса налага нови изисквания към болниците. Те ще получават пари,
Коментари Харесай

Здравната каса с нови изисквания към болниците

Здравната каса налага нови условия към лечебните заведения. Те ще получават пари, единствено в случай че ги покриват.

Болниците ще би трябвало да дават отговор на тъкмо написани критерии, с цел да подписват контракти с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). За огромна част от лечебните заведения това е и изискване да съществуват, съобщи Нова телевизия.

Болниците ще би трябвало да обезпечават своевременност, непрекъснатост, качество на диганостиката и лекуванията. В същото време ще се мери и удовлетвореността на пациентите от работата на съответните лечебни заведения.

Но от общинската болница в Чирпан да вземем за пример се тревожат, че новата разпоредба за договарянето може да се окаже съдбовна за тях. „ Рестриктирайки и правейки против нас удар след удар, ние към този момент не сме в колапс, а в клинична гибел ”, на мнение са лекарите там.

" Съществуват лечебни заведения, които в действителност работят единствено по една клинична пътека, с пациенти, които по опция да са здрави, единствено и единствено с цел да може да се вземат парите на въпросната клинична пътека. Не мисля, че има българин, който е склонен подобен вид лечебни заведения да съществуват, а след това да няма пари да вземем за пример да се купуват импланти за деца ", разяснява доктор Станимир Хасърджиев от пациентска организация.

Удовлетвореността на пациентите е измежду новите критерии, по които НЗОК ще взема решение дали да подписва контракти. Здравните управляващи обаче занапред ще решат по какъв начин да се прави оценка мнението на болните. Това можело да става и благодарение на социологически организации.

Новите условия към лечебните заведения няма да важат за цялата страна, съобщи още Дарик. " Наредбата планува и характерен ред за тези региони, в които лечебните заведения се намират в труднодостъпни места и ще бъде прилагана единствено в случаите, в които броят на болничните кревати на територията на избрана област надвишава броя на нужните кревати ", уточни доктор Ивиан Бенишев от Дирекция " Медицински действия " към здравното министерство.

Междувременно и лекари, и пациенти упорстват преди измененията в болничната помощ да се обезпечи и доболничната грижа в това число отпадане на предели и ограничавания за достъп до съвещания със експерти, общопрактикуващи лекари.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР